Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Διάλεξη για την Ιστορία της Βενετίας και του βενετοκρατούμενου Ελληνισμού

Την Τρίτη 4/3/2014 και ώρα 5-7 στο Ζάννειο Π. Π. Λύκειο (αίθουσα 108) στο πλαίσιο της σειράς «Διαλέξεις για την Ιστορία»   θα δώσει διάλεξη με θέμα την Ιστορία της Βενετίας και του βενετοκρατούμενου Ελληνισμού η πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια κα. Αναστασία Παπαδία-Λάλα.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Πραγματοποίηση διάλεξης "Ιστορία και Λαογραφία"

Την Τρίτη 25/2/2014 στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαλέξεις για την Ιστορία», ο καθηγητής της τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κος. Εμμανουήλ Βαρβούνης έδωσε διάλεξη με θέμα "Ιστορία και Λαογραφία". Ο κ. Βαρβούνης πέρα από την σχέση Ιστορίας και Λαογραφίας, που παρουσίασε, έθεσε γόνιμους προβληματισμούς σχετικά με την χρήση της προφορικής μαρτυρίας στις θεωρητικές επιστήμες, αλλά και στην διδασκαλία.
Δείτε φωτογραφίες

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Διάλεξη με θέμα "Ιστορία και Λαογραφία"

Την Τρίτη 25/2/2014 και ώρα 5-7 στο Ζάννειο Π. Π. Λύκειο (αίθουσα 108) στο πλαίσιο της σειράς «Διαλέξεις για την Ιστορία»   θα δώσει διάλεξη με θέμα "Ιστορία και Λαογραφία" ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμ. Βαρβούνης.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Διάλεξη για την Αρχαία Ιστορία




Την Τρίτη 11/2/2014 στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαλέξεις για την Ιστορία», ο καθ. της αρχαίας ιστορίας Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης έδωσε διάλεξη με θέμα την μετάβαση από την κλασσική περίοδο στους ελληνιστικούς χρόνους. Ο κ. Μικρογιαννάκης «μάγεψε» τους 37 φιλολόγους από Γυμνάσια και Λύκεια του Πειραιά που παρακολούθησαν την διάλεξη με την ευφράδειά του και πραγματικά δίδαξε με την ευρύτητά του τόσο στην αρχαία ιστορία όσο και στους κλασσικούς συγγραφείς.

Για την διάλεξη έγραψαν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες (βλ και φωτογραφίες):  

Πλαίσιο και πρόγραμμα των συναντήσεων


Στο Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο διεξάγονται συναντήσεις για το μάθημα της Ιστορίας κάθε Τρίτη από 4/2/2014 ως 6/5/2014. Σε αυτές πραγματοποιούνται εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς και ειδικούς ερευνητές σε ιστορικές περιόδους και αντικείμενα όπως οι ελληνιστικοί χρόνοι, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Τουρκοκρατία και η ευρωπαϊκή ιστορία, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται και συζητήσεις γύρω από το θέμα της χρήσης των πηγών στην διδασκαλία της Ιστορίας. 



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


4/2/2014: Συνάντηση – Γνωριμία συμμετεχόντων – Παρουσίαση πλαισίου συναντήσεων

11/2/2014: Οι Ελληνιστικοί Χρόνοι (Ομότιμος Καθ. Εμμ. Μικρογιαννάκης)